Publicerad 13 december 2021

Gränsdragningslista för kommuner

Vilka funktioner och tjänster i en lokal ska bekostas av fastighetsägaren och vilka ska ingå i hyran? Denna fråga är inte alltid självklar. För att göra gränserna tydliga har kommuner under många år arbetat med gränsdragningsdokument. En tydlig gränsdragningslista preciserar vad som ingår i hyresgästens respektive fastighetsägarens ansvar.

Syftet med gränsdragningen är att fördela kostnaderna mellan hyresgästerna i de kommunala lokalerna och fastighetsorganisationen på ett sätt som gör att kostnaderna blir så låga som möjligt ur ett koncernperspektiv, det vill säga för hela kommunen.

I denna skrift kan du läsa mer om grunderna för gränsdragningslistor, hur man kan resonera kring var ansvar ska ligga och om vanliga frågor som ofta leder till diskussion.

Läs rapporten

Bilaga

Som bilaga finns även en bruttolista i form av ett Excelblad. Excelbladet innehåller två delar, dels den alfabetiskt sorterad bruttolista och dels en förenklad lista. Vår förhoppning är att dessa listor ska utgöra ett bra stöd för dig som arbetar med gränsdragningslistor.

Bruttolista (Excel) Excel, 113 kB.